Son Dakika Son Dakika

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski: Kayıplarımız var

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas’a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. Harekatla ilgili konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, “Askeri tecrübesi olan herkesin gelip, İçişleri Bakanlığı’na başvurmasını istiyoruz. Bizi koruyan..

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski: Kayıplarımız var

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski: Kayıplarımız var

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas’a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. Harekatla ilgili konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, “Askeri tecrübesi olan herkesin gelip, İçişleri Bakanlığı’na başvurmasını istiyoruz. Bizi koruyan savaşçılarımıza kan bağışı yapmanızı istiyorum. Ruslara sesleniyorum. Sokağa çıkıp, tepkinizi gösterin” dedi.

Son dakika haberi! 

Rusya başlattığı askeri harekatla ilgili konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, “Siyasi kazanım nedir, bir kere uluslararası topluma verdiği mesajdır. Bunu yapabilecek herkese silah dağıtmaya başladık. Askeri tecrübesi olan herkesin gelip, İçişleri Bakanlığı’na başvurmasını istiyoruz. Bizi koruyan savaşçılarımıza kan bağışı yapmanızı istiyorum.

Tüm iş insanlarımız da geleceğimiz için sorumluluğu paylaşmaktadır. Mağazalarımızın dükkanlarımızın dolu olması gerekiyor. Ülkenizi savunmaya hazır olun. Ukrayna vatandaşlarının her biri vatanını korumak için elllerinde silahlarla hazır olacak. Her Ukrayna vatandaşı ülkesini koruyacak. Bu sabah tarihe geçti.

Rusya ile demokratik bağları tamamen kopardık. Ülkemizi Rusya’ya bırakmayacağız. Rusya, ülkemize sabah saatlerinde Nazilerin 2. Dünya Savaşı’nda yaptığı gibi korkakça saldırmıştır. Rusya vatandaşları hangi yolu seçeceklerini kendileri karar verecek. Ruslara sesleniyorum. Sokağa çıkıp, tepkinizi gösterin. Sizin Rus kanallarında  bunu engelleyecekler. Onların amacı bir ulusu yok etmek, bu imkansız. Tarihi silemezsiniz, bu mümkün değil” dedi. 

‘KAYIPLARIMIZ VAR, BİRÇOK ARACIMIZ TAHRİP EDİLDİ’

Zelenski, bugün duyulan seslerin sadece bombalar değil, Rusya’yı medeni dünyadan ayıran yeni bir demir perdenin inişi olduğunu aktardı.

Donbas’ta ordularının iyi durumda, Harkov’da ise zor durumda olduğunu aktaran Zelenski, en zor durumun güney bölgesinde Herson’da yaşandığını belirtti.

Ukrayna Devlet Başkanı, kuzeyde ise “düşmanın” yavaşça Çernobil bölgesinden ilerlediğini aktararak, “Evet maalesef kayıplarımız var. Evet bazı Rus askerleri ele geçirdik. Doktorlarımız teslim olanlara yardım ediyor.” dedi.

“Ukrayna savaş yolunu seçmedi fakat Ukrayna barış yoluna dönmeyi öneriyor.” değerlendirmelerinde bulunan Zelenskiy, dünya liderlerine bugün kendilerine yardım etmezlerse yarın savaşın onların kapısını çalacağı mesajını verdi.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Danışmanı, “Çernobil’in güvende olup olmadığını bilmiyoruz” derken, “Avrupa’nın bugün karşı karşıya kaldığı en büyük tehditlerden biri. Hostomel hava üssü rus güçleri tarafından ele geçirildi” diye konuştu.

BİDEN İLE TELEFON GÖRÜŞMESİ

Diğer taraftan, ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ile yaptığı telefon görüşmesinde Rusya’nın Ukrayna topraklarına askeri operasyonunu kınadı ve ABD’nin Ukrayna’ya desteğini yineledi.

Biden yaptığı yazılı açıklamada Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin kendisine ulaştığını ve telefon görüşmesinin yeni sona erdiğini belirtti.

“Rus askeri kuvvetlerinin gereksiz ve gayrimeşru saldırılarını kınadım” ifadesini kullanan Biden, bugünkü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Toplantısı dahil uluslararası alanda yapılacak kınamalar konusunda Zelenskiy’i bilgilendirdiğini aktardı.

Biden açıklamasında şunları söyledi:

“Zelenski benden dünya liderlerini, Putin’in alçakça saldırısına açıkça karşı çıkamaya ve Ukrayna halkına destek vermeye çağırmamı istedi. Yarın (bugün) G7 liderleri ile görüşeceğim, ABD ile ortakları ve müttefikleri Rusya’ya ağır yaptırımlar uygulayacak. Ukrayna’ya ve Ukrayna halkına destek ve yardım sağlamayı sürdüreceğiz.”

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL