Son Dakika Son Dakika

SON DAKİKA: Biden’dan Ukrayna açıklaması

ABD Başkanı Biden Washington’da Almanya Başbakanı Scholz’u ağırladı. Biden, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda NATO’nun karşılık vermeye hazır olduğunu söyledi. Scholz ise Rus gazını Almanya’ya taşıyacak Kuzey Akım 2 boru hattı..

SON DAKİKA: Biden’dan Ukrayna açıklaması

SON DAKİKA: Biden'dan Ukrayna açıklaması

ABD Başkanı Biden Washington’da Almanya Başbakanı Scholz’u ağırladı. Biden, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda NATO’nun karşılık vermeye hazır olduğunu söyledi. Scholz ise Rus gazını Almanya’ya taşıyacak Kuzey Akım 2 boru hattı projesiyle ilgili bir soruya, “Yaptırım durumunda bir ve birlikte hareket edeceğiz” yanıtını verdi.

Son dakika haberi! ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda NATO’nun karşılık vermeye hazır olduğunu söyledi.

Biden, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Beyaz Saray’da bir araya geldi.

Joe Biden, görüşme sonrası Scholz ile düzenlediği ortak basın toplantısında, gündemlerinde Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik tehdidine karşı ortak bir tutum sergilemek olduğunu söyledi.

ABD’nin Almanya ve diğer müttefik ve ortaklarıyla Ukrayna- Rusya krizine diplomatik çözüm arayışı içinde olduğunu belirten Bİden, ”Rusya, Ukrayna’yı daha fazla işgal kararı alırsa, biz (karşılık vermeye) ortaklaşa hazırız, tüm NATO hazır ” dedi.

“RUSYA İŞGAL EDERSE KUZEY AKIM 2 ARTIK OLMAYACAK”

Biden, Rusya’dan Almanya’ya doğalgaz taşımak için inşa edilen “Kuzey Akım 2″ projesi konusunda, ”Başbakan Scholz’den güvence aldınız mı? Almanya bu projenin fişini çekecek mi?” sorusuna, “Rusya (Ukrayna’yı) işgal ederse, bu tankların ve askerlerin Ukrayna sınırını geçmesi anlamına geliyor, Kuzey Akım 2 artık olmayacak, son vereceğiz. Söz veriyorum, bunu yapacağız” şeklinde cevap verdi.

Biden, ABD medyasında Almanya’nın Ukrayna krizinde güvenilir bir ortak olup olmadığının sorgulanmasına ilişkin ise Almanya’nın ABD’nin en önemli ortaklarından ve Ukrayna’ya en büyük finansal destek veren ülkelerden biri olduğu değerlendirmesinde bulundu.

“UKRAYNA’DAKİ ABD VATANDAŞLARININ AYRILMASI AKILLICA OLUR”

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin devasa bir hata olacağına ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in ağır bir bedel ödeyeceğine dikkati çeken Biden, ”Putin’e hem şahsen hem telefonda çok açık bir şekilde söyledim, şimdiye kadarki en ağır ekonomik yaptırımları uygularız.” dedi.

Biden, ”Amerikan vatandaşları, Ukrayna’dan ayrılmalı mı?” sorusuna ise ”Ayrılmaları akıllıca olur ama diplomatlardan bahsetmiyorum” yanıtını verdi.

SCHOLZ: YAPTIRIM DURUMUNDA BİRLİKTE HAREKET EDECEĞİZ

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise “Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması durumunda bunun bedeli çok ağır olacaktır” dedi.

Yaşanan gerilim nedeniyle çok zor bir durumda bulunulduğunu belirten Scholz, “Ukrayna’ya askeri bir tehdit olduğu aşikar ve Avrupa’nın güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturuyor” diye konuştu.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması durumunda uygulanacak yaptırımlar hakkında yoğun bir çalışma yaptıklarına işaret eden Scholz, “Ukrayna’ya saldırı olması durumunda hızlıca karar alabilecek durumdayız” diye konuştu.

Rus gazını Almanya’ya taşıyacak Kuzey Akım 2 boru hattının durumunun sorulması üzerine Scholz, projenin adını anmadan, “Yaptırım durumunda bir ve birlikte hareket edeceğiz” diye konuştu.

Scholz, ayrıca Normandiya formatında Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa arasındaki diplomatik kanalların yeniden canlandırılmasının önemini sözlerine ekledi.

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL