Son Dakika Son Dakika

Bakan Koca: Molnupiravir ilacının kullanımına gelecek hafta başlanacak

SON DAKİKA HABERİ: Koronavirüs Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Koca başkanlığında toplandı. Toplantının ardından yapılan açıklamada Bakan Koca, molnupiravir ilacının 65 yaş üstü ve kronik hastalarda gelecek hafta kullanılmaya başlanacağını kaydetti…

Bakan Koca: Molnupiravir ilacının kullanımına gelecek hafta başlanacak

Bakan Koca: Molnupiravir ilacının kullanımına gelecek hafta başlanacak

SON DAKİKA HABERİ: Koronavirüs Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Koca başkanlığında toplandı. Toplantının ardından yapılan açıklamada Bakan Koca, molnupiravir ilacının 65 yaş üstü ve kronik hastalarda gelecek hafta kullanılmaya başlanacağını kaydetti. Bakan Koca açıklamasında hemen hemen Türkiye’deki tüm vakaların Omicron kaynaklı olduğunun da tespit edildiğini bildirdi.

Son dakika haberi! 

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu, video konferans yöntemiyle toplandı.

Toplantının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yazılı bir açıklama yayınladı. Açıklamada Bakan Koca,  Covid-19 tedavisi kapsamında molnupiravir etken maddeli antiviral ilacın kullanımının gelecek hafta itibarıyla başlayacağını bildirdi.

Ayrıca açıklamada Türkiye’de şu andaki hemen hemen tüm vakaların Omicron kaynaklı olduğunun tespit edildiği belirtildi. Buna rağmen Bakan Koca açıklamada “mevcut seyrin hastane kapasitemizi zorlamayacağı öngörümüz devam etmektedir” ifadelerini kullandı. Açıklamada İstanbul’daki günlük vaka sayılarının iki haftada 40 binden 20 bine indiği de duyuruldu.

İSTANBUL’DA VAKALAR 20 BİNİN ALTINA İNDİ

Bilim Kurulu açıklamasında şunlar kaydedildi:

1- Artan vakaların Omicron varyantı kaynaklı olduğu teyit edilmiştir. Ülkemizdeki hemen hemen tüm vakaların Omicron kaynaklı olduğu yapılan örnekleme gen sekanlaması ile belirlenmiştir. Omicron varyantının en hızlı yayıldığı ilimiz İstanbul olmuştu. İstanbul’da günlük vaka sayıları 40 bine ulaşmışken son iki haftada 20 binin altına inmiş durumdadır. Omicron varyantının diğer yaygınlaştığı şehirlerimizden biri de Eskişehir olmuştu. Eskişehir’de vaka sayrıları son iki haftada 3’te 1 oranında azalmıştır.

“YOĞUN BAKIM DOLULUK ORANI YÜZDE 68,7”

2- Güçlü sağlık altyapımızın sınrısız bir kapasite olmadığını daha önce de ifade etmiştik. Geldiğimiz noktada hastane doluluk oranlarımız bazı illerimizde zorlayıcı seviyelere ulaşsa da ülke genelinde servis yatakları doluluk oranı yüzde 57,8, yoğun bakım yatak doluluk oranı yüzde 68,7 ve solunum cihazı doluluk oranı yüzde 31’dir. Mevcut seyrin hastane kapasitemizi zorlamayacağı öngörümüz devam etmektedir.

“MOLNUPİRAVİR KULLANIMI BAŞLIYOR”

3-Molnupiravir etken maddeli antiviral ilacın kullanımı gelecek hafta itibariyle başlayacaktır. 65 yaş üzeri vatandaşlarımızda ve kronik hastalıığ olan vatandaşlarımızda erken dönemde Molnupiravir ilacının kullanımı temin edilecektir.

“TURKOVAC’IN YENİ SERİLERİNİN SEVKİYATI BAŞLADI”

4- Yerli aşımız Turkovac’ın yeni serilerinin sevkiyatı şehir hastanelerimize başlamıştır. yerli aşımızın yan etki değerlendirmesi yakından izlenmektedir. Bugüne kadar rapor edilmiş ağır bir yan etkisi olmamıştır. Yerli aşımızn etkili ve güvenli olduğu bilisel oalrak ortaya konmuştur. her bir vatandaşımız tereddüt etmeden “kendi aşımız kendi gücümüz” Turkovac’ı güvenle olabilirler.

5- Geldiğimiz noktada en çok korumamız gereken 65 yaş üzeri büyüklerimizdir. Korumanın en değerli adımlarından biri hatırlatma dozu aşılarının yapılmasıdır. Büyüklerimizi korumalı, hatırlatma dozlarını ihmal etmemeliyiz. Büyüklerimizi korumanın bir yolu da gençlerin aşılarının tam olması esasıdır. Aşılar bizi hastalıktan ve hastalığın etkilerinden korur. Maske ise uygun şekilde kullanıldığında hastalığın bulaşmasını engeller. Maske kullanımına özen göstermeli, aşılarımızı ihmal etmemeliyiz

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL