Son Dakika Son Dakika

ABD Başkanı Biden’dan Rusya’ya yaptırım açıklaması

SON DAKİKA HABERİ: ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya askeri harekat düzenleyerek savaşı seçtiğini ve sonuçlarına katlanacağını belirterek, ağırlıklı olarak Rus bankacılık sistemini ve ekonomisini hedef..

ABD Başkanı Biden’dan Rusya’ya yaptırım açıklaması

ABD Başkanı Biden'dan Rusya'ya yaptırım açıklaması

SON DAKİKA HABERİ: ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya askeri harekat düzenleyerek savaşı seçtiğini ve sonuçlarına katlanacağını belirterek, ağırlıklı olarak Rus bankacılık sistemini ve ekonomisini hedef alan yaptırımları açıkladı. ABD Başkanı, “Rusya ordusunun finansmanını kısıtlayacağız. Rusya’nın dolar, yen ve euro ile işlem yapması engellenecek” dedi. Putin’in Sovyetler Birliği’ni yeniden kurmak istediğini savunan Biden, “Rusya ile ilişkiler kopma noktasında” diye konuştu.

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya askeri harekat düzenleyerek savaşı seçtiğini ve sonuçlarına katlanacağını belirterek, ağırlıklı olarak Rus bankacılık sistemini ve ekonomisini hedef alan yaptırımları açıkladı.

Biden, Rusya’nın dün Ukrayna’ya yönelik başlattığı askeri operasyonun ardından Beyaz Saray’da basın toplantısı düzenledi.

“BU SAVAŞI PUTİN SEÇTİ”

Rus askeri kuvvetlerinin herhangi bir gerekçe ve gereklilik olmaksızın Ukrayna’ya yönelik “zalimce bir saldırıya” giriştiğini belirten Biden, aylardır uyardıkları şekilde Rusya’nın Ukrayna hakkında yalan iddialarda bulunarak operasyonu başlattığını kaydetti.

Biden, Putin’in dün akşam Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun toplandığı esnada savaş ilan ettiğini belirterek, “Putin saldırgan. Bu savaşı Putin seçti. Şimdi de kendisi ve ülkesi bunun sonuçlarına katlanacak. Bugün Rusya’ya yönelik yeni yaptırımları ve ihracat kısıtlamalarını duyuruyorum” dedi.

4 BÜYÜK BANKAYA YAPTIRIM: 1 TRİLYON DOLARLIK VARLIKLARI DONDURULDU

Aralarında ülkenin en büyük ikinci bankası VTB’nin de bulunduğu 4 büyük Rus bankasına yaptırım getireceklerini duyuran Biden, bu bankaların toplamda 1 trilyon dolarlık varlıklarını da dondurduklarını aktardı.

Biden, salı günü yaptığı konuşmada NATO üyelerine güvence vermek için Avrupa’daki bazı kuvvetleri Baltık ülkelerine kaydırdıklarını açıkladığını anımsatarak, Almanya başta olmak üzere Avrupa’ya ek asker göndereceklerini duyurdu.

NATO müttefiklerini de savunmak için ek adımlar attığını kaydeden Biden, NATO’nun yarın 30 üye ülkesiyle bir toplantı düzenleyip atılacak adımları tartışacağını belirtti.

ALMANYA’YA EK ASKER

ABD’nin Ukrayna’ya bu yıl 650 milyon dolarlık savunma yardımı yaptığına işaret eden Biden, “Şunu tekrar söylemek istiyorum ki askerlerimiz ve biz Ukrayna’da Rusya ile çatışmaya girmeyeceğiz. Askerlerimiz Avrupa’ya Ukrayna’da çatışmak için değil, NATO müttefiklerimizi korumak için gidiyor” diye konuştu.

Biden, NATO’nun şu anda nerede ve ne zaman gerek olursa oraya asker gönderme kapasitesi olduğunu belirterek “Şimdi, NATO’nun Rusya’ya karşılığının bir parçası olarak Almanya’ya ek asker gönderilmesini onaylıyorum.” dedi.

“SİBER SALDIRILARA YANIT VERMEYE HAZIRIZ”

Rusya’nın ABD’nin özel şirketlerine ve önemli altyapılarına yönelik siber saldırılarının devam ettiğine dikkati çeken Biden, “Biz bu saldırılara yanıt vermeye hazırız. Siber savunmalarını güçlendirmek ve Rusya’nın siber saldırılarına sert yanıt verebilmek için özel sektörle aylardır çalışıyoruz” diye konuştu.

Biden, dün gece Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ile bir telefon görüşmesi yaptığını belirterek ABD’nin ve müttefiklerinin Ukrayna’ya ve halkına desteğini dile getirdiğini aktardı.

Ukrayna halkının 30 yıldır bağımsız olduğunu ve buna yönelik saldırıyı kabul etmeyeceklerini kaydeden Biden, “Şu anda tüm Avrupa ve dünyadaki özgürlük için çok tehlikeli bir andayız. Putin, küresel barışın korunmasına yönelik tüm ilkelere saldırdı. Şimdi tüm dünya Putin ve suçlu ortaklarının gerçek yüzünü görüyor” dedi.

PUTİN’E “ZORBA” NİTELEMESİ

Biden, “Özgürlük, demokrasi, insan onuru gibi güçler korku ve baskı altında daha da güçlenir. Bunlar, Putin ve orduları gibi zorbalar tarafından yenilemez” diyerek Putin ile görüşme niyetinin olmadığını belirtti.

Yaptırımların herhangi bir şeyi önlemesini kimsenin beklemediğini ifade eden Biden, “Putin Batı’nın bir arada durup durmayacağını test ediyor. Biz bir arada duracağız ve ona ağır bedeller ödeteceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Biden, Rusya liderini hafife aldığı iddialarını da reddederek Putin’in Sovyetler Birliğini yeniden kurmak istediğini ancak bunun çağın gerçeklerinden uzak olduğunu dile getirdi.

ABD Başkanı Biden, Putin’e doğrudan yaptırım uygulamanın masada olduğunu ancak şu anda böyle bir adım atmayacaklarını bildirdi.

“RUSYA’NIN DOLAR, EURO, STERLIN VE YEN İLE İŞ YAPMA KABİLİYETİNİ SINIRLAYACAĞIZ”

Yaptırımların Rus ekonomisine hem şimdi hem de zaman içinde ciddi maliyetler getireceğine dikkati çeken Biden, “Bu yaptırımları, Rusya üzerindeki uzun vadeli etkiyi en üst düzeye çıkarmak, ABD ve müttefiklerinin üzerindeki etkiyi en aza indirmek için maksatlı olarak tasarladık.” dedi.

Biden, “Rusya’nın dolar, euro, sterlin ve yen ile iş yapma kabiliyetini sınırlayacağız” dedi.

Rus ordusunun finansmana erişimini ve büyümesini engelleyeceklerini belirten Biden, Moskova’nın yüksek teknoloji ithalatının yarısından fazlasını keseceklerini aktardı.

Biden, yaptırım kararlarının ruble üzerindeki etkisini gördüklerine dikkati çekerek Rus borsasının ise düşüş gösterdiğini anımsattı.

Yaptırım uygulanan Rus elitleri ve aile üyeleri listesine yeni isimler de ekleneceğini kaydeden Biden, bu tür yaptırımların gelecek günlerde de devam edeceğini söyledi.

“ENERJİ ARZINI YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ”

Petrol fiyatlarındaki artışa da değinen Biden, benzin fiyatlarındaki artışa karşı Amerikalı aileler ve işletmeleri korumak için her aracı kullandıklarını yineledi.

Biden, fiyatları düşürmek için adımlar attıklarını aktararak “Amerikan petrol ve gaz şirketleri fiyatları ve kârlarını artırmak için bu durumdan yararlanmamalı” uyarısında bulundu.

Herhangi bir kesintiye karşı enerji arzını yakından takip ettiklerini belirten Biden, büyük petrol üreticileri ve tüketicileriyle küresel enerji kaynaklarını güvence altına almaya yönelik koordinasyon halinde olduklarını anlattı.

Biden, koşulların gerektirmesi halinde ilave petrolü kullanıma sunacaklarını ifade etti.

“SWIFT YAPTIRIMI HER ZAMAN BİR SEÇENEK”

Biden, yaptırımlar arasında Rusya’nın SWIFT sisteminden çıkarılmasına ilişkin bir karar olmaması hakkında bir soru üzerine, “bunun her zaman bir seçenek” olduğunu ancak şu anda Avrupa’nın geri kalanının almak istediği bir pozisyon olmadığını söyledi.

Uygulanan yaptırımların SWIFT’i aştığını vurgulayan Biden, bunları “ağır yaptırımlar” olarak nitelendirdi.

G7 LİDERLERİ ANLAŞTI

Konuşmasından önce yazılı açıklamada bulunan Joe Biden, “G7 liderleri Rusya’ya sert ve yıkıcı yaptırım paketleri üzerine anlaştı” dedi. 

Bloomberg’de yer alan haberde, “ABD yaptırımları Putin’i kişisel olarak hedef alacak” derken, Reuters ise, ABD Başkanı Joe Biden’a siber saldırılarla ilgili bir dizi seçenek sunulduğu, bu siber saldırıların Rusya’nın Ukrayna’daki askeri operasyonunu sürdürme yeteneğini kırmaya yönelik olduğu aktarıldı.

NBC ise, ”Rusya’ya olası siber saldırılarla ilgili henüz nihai karar verilmedi” ifadelerini kullandı.

Biden, dün yaptığı yazılı açıklamada G7 liderleri ile görüşmesi sonrası Rusya’ya Ukrayna’ya askeri harekatı için ABD ve müttefikleri tarafından uygulanacak yeni yaptırımları duyuracağı bir konuşma yapacağını ifade etmişti.

Beyaz Saray yetkilisi, gazetecilere yaptığı yazılı açıklamada, Biden’ın sabah saatlerinde Beyaz Saray Durum Odasında ulusal güvenlik ekibiyle bir araya geldiğini bildirmişti.

Toplantıda, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi sonrası bölgede yaşanan son gelişmelerin ele alındığı aktarılmıştı.

HAZİNE BAKANLIĞI 4 RUS BANKASINI YAPTIRIM LİSTESİNE EKLEDİ

ABD Hazine Bakanlığı, Rusya’nın en büyük ikinci finans kurumu VTB Bank dahil 4 Rus bankasını yaptırım listesine ekledi.

Hazine Bakanlığından yapılan açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesine karşı Rus ekonomisi ve finansal sistemi üzerinde “ciddi ekonomik maliyetler” yaratacak önemli adımlar atıldığı aktarıldı.

Açıklamada, Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisinin (OFAC) ABD’nin müttefikleri ve ortaklarıyla Rus finansal sisteminin temel altyapısını hedef alan geniş ekonomik tedbirleri uygulamaya koyduğu kaydedildi.

Söz konusu yaptırımların, Rusya’nın bankacılık varlıklarının yaklaşık yüzde 80’ini hedef aldığı belirtilen açıklamada, Rus ekonomisi ile finansal sistemi üzerinde derin ve uzun süreli bir etkiye sahip olacağı ifade edildi.

Açıklamada, yaptırımların, Rusya’yı uluslararası finans ve ticaretten izole etmek için özel olarak tasarlandığı belirtildi.

ABD, İngiltere ve Avrupa BirliğiVTB DAHİL 4 BANKAYA YAPTIRIM

Rusya’nın en büyük ikinci finans kuruluşu olan VTB Bank ve 20 iştirakine yaptırım uygulanacağı aktarılan açıklamada, böylece VTB’nin ABD finansal sistemine dokunan varlıklarının dondurulacağı ve ABD’li kişilerin bunlarla işlem yapmasının yasaklanacağı kaydedildi.

Açıklamada, VTB’nin, Rus bankacılık sektörünün varlıklarının yaklaşık beşte birine sahip olduğu ve Rus finansal sistemi için sistematik olarak kritik bir önem taşıdığı aktarıldı.

Bank Otkritie, Sovcombank OJSC ve Novikombank ile 34 iştirakinin de yaptırım listesine eklendiği belirtilen açıklamada, bu finansal kurumların da Rus ekonomisinde önemli bir rol oynadığı vurgulandı.

SBERBANK VE GAZPROM DAHİL 13 BÜYÜK RUS İŞLETMESİNE YENİ BORÇ VE ÖZ SERMAYE KISITLAMASI

Açıklamada, 25 iştiraki de dahil olmak üzere Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’ın ABD merkezli bankalarda muhabir hesabı açması engellenerek dolar üzerinden yapılan işlemlere erişiminin kısıtlanacağı ifade edildi.

Sberbank’ın Rus bankacılık sektörünün varlıklarının yaklaşık üçte birine sahip olduğu belirtilen açıklamada, bankanın küresel finansal sistemle yoğun bir şekilde bağlantılı ve Rus finansal sistemi için kritik öneme sahip olduğu kaydedildi.

Açıklamada, 13 büyük Rus işletmesi ve kuruluşuna yeni borç ve öz sermaye kısıtlamalarının da getirildiği belirtilerek, bu kuruluşlar arasında Sberbank, AlfaBank, Credit Bank of Moscow, Gazprombank, Russian Agricultural Bank, Gazprom, Gazprom Neft, Transneft, Rostelecom, RusHydro, Alrosa, Sovcomflot ve Russian Railways’in olduğu bildirildi.

Hazine Bakanlığının açıklamasında, tahmini 1,4 trilyon dolarlık varlıklarıyla Rus ekonomisi için kritik olan şirketler dahil bu kuruluşların, ABD pazarından para kazanamayacağı aktarıldı.

PUTİN’E YAKIN 10 KİŞİ YAPTIRIM LİSTESİNE EKLENDİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakın 10 kişinin de yaptırım listesine eklendiği belirtilen açıklamada, bu isimler arasında Rosneft Üst Yöneticisi Igor Ivanovich Sechin ile Sberbank’ın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Alexander Aleksandrovich Vedyakhin’in de bulunduğu kaydedildi.

Açıklamada, söz konusu yaptırım kararıyla bu kişilerin ABD’deki varlıklarının dondurulacağı ve ABD’ye seyahat edemeyecekleri ifade edildi.

ABD TİCARET BAKANLIĞI’NDAN RUSYA’YA İHRACAT KISITLAMALARI

ABD Ticaret Bakanlığı, Rusya’nın askeri kabiliyetlerini sürdürmek için ihtiyaç duyduğu teknolojilere ve diğer öğelere erişimini engelleyecek bir dizi ihracat kısıtlaması getirildiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, söz konusu kısıtlamaların öncelikle Rusya’nın savunma, havacılık ve denizcilik sektörlerini hedef aldığı kaydedildi.

Kısıtlamaların Rusya’nın önemli teknolojik girdilere erişimini engelleyeceği belirtilen açıklamada, bu kısıtlamaların Rusya’ya ihraç edilmesi planlanan yarı iletkenler, bilgisayarlar, telekomünikasyon ürünleri, bilgi güvenliği ekipmanları, lazerler ve sensörler gibi teknolojilere uygulanacağı aktarıldı.

49 İŞLETME KARA LİSTEYE ALINDI

Açıklamada, kısıtlamaların ABD’de üretilen ürünlerin yanı sıra ABD ekipmanı, yazılımı ve planları kullanılarak yapılan yabancı ürünleri de kapsadığı bildirildi.

Ticaret Bakanlığının açıklamasında, 49 Rus askeri işletmesinin kara listeye alındığı belirtilerek, bunlara ihracatın kısıtlanacağı ifade edildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, Rusya’nın eylemlerinin Ukrayna’da yaşayanlar için tehlike oluşturduğunu belirtti.

ABD’nin müttefikleri ve ortaklarıyla kararlı ve yakın koordinasyon içinde hareket ettiğini vurgulayan Raimondo, Rusya’nın askeri kabiliyetlerini destekleyen ürünleri, yazılımları ve teknolojileri kısıtlamak için ellerindeki her aracı kullanmaya devam edeceklerini dile getirdi.

RUSYA’YA DESTEK OLAN BELARUS’A DA YAPTIRIM

Öte yandan ABD yönetimi, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesine destek olan Belarus’a yönelik de yaptırım kararı aldı.

Bu kapsamda, 24 kişi ve kuruluş yaptırım listesine eklendi. Yaptırım listesine alınanlar arasında Belarus’un 2 önemli devlet bankası, 9 savunma şirketi ve rejimle bağlantılı 7 yetkili yer aldı.

DONBAS KRİZİ VE RUSYA’NIN ASKERİ MÜDAHALESİ

Ukrayna’da 2014’teki Meydan olaylarının ardından, Batı yanlısı bir hükümet yönetime geldi ve Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ülkeden kaçtı. Rusya, Kırım’ı yasa dışı şekilde ilhak etti. Ukrayna’da Rus etnik kökene sahip nüfusun yoğun olarak yaşadığı Donetsk ve Luhansk bölgelerinde ayrılıkçılar sözde yönetimler ilan etti. Rusya’nın desteklediği ayrılıkçı güçlerle Ukrayna ordusu arasında kanlı çatışmalar yaşandı. Batılı güçlerin Moskova nezdinde devreye girmesiyle 2014 ve 2015’te Minsk Anlaşmaları imzalandı. Ancak ateşkes ihlalleri sürdü. Şubat itibarıyla çatışmalarda yaklaşık 14 bin kişi hayatını kaybetti.

Rusya, 2021 yılı sonlarında Ukrayna sınırında on binlerce asker konuşlandırmaya başlayarak dikkatleri üzerine çekti. ABD, Rusya’nın işgale hazırlandığını yinelerken Rusya bunu reddetti. Batılı ülkeler Rusya’yı yaptırımlar uygulamakla tehdit ederken Moskova yönetimi, Donbas’taki ayrılıkçı yönetimleri tanıdı ve 24 Şubat’ta Ukrayna topraklarına askeri harekat başlattı.

Rus lider Vladimir Putin, amaçlarının, “Kiev tarafından soykırıma maruz kalan insanları korumak, Ukrayna’yı Nazizm’den ve militarizmden arındırmak” olduğunu savunarak Ukrayna ordusuna silah bırakma çağrısı yaptı. 

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL